donderdag 29 december 2016

De 20 weken echo


Vandaag mochten we een uitgebreid kijkje nemen in mijn buik. We hebben de baby die daar groeit van top tot teen en van binnen en buiten gezien. Zo mooi hoe dat nu kán!
Zover als we dat nu kunnen zien is alles in orde met de baby. En dat is fijn om te horen. Maar hoe dan ook, de groei van de baby en alles van de zwangerschap is in Gods hand, en dat is een nog fijnere gedachte! 

Hier komt de hele rij aan foto's die we meekregen. Ze doen schandalig tekort aan alles wat we zagen maar er is ook zoveel bekeken! Daarom is er ook een film gemaakt en die heb ik online gezet natuurlijk : Hier viermaal een zijaanzicht en telkens zie je andere details in het hoofd.


Hier kan je het gezicht goed zien met de ogen, neus en mond. In het rechteroog zie je ook de lens (kleine rondje).


Uiteraard ook een foto met de voetjes en 10 teentjes!


 Hier een poging tot 3D echo, maar de baby had daar niet zo'n zin in... Je ziet het gezicht met de neus, ogen en het linkeroor vlak boven de schouder. Voor de neus langs zie je de navelstreng. Over het gezicht heen zie je een rare streep dat komt omdat we door de linkerarm keken..

Tijdens de echo werd er bewogen als het stil moest liggen en stil gelegen als we een ander plekje moesten opzoeken. Maar we hebben uiteindelijk alles wel kunnen bekijken.

Het hoofdje met de mond, vol tandjes in aangroei, kaak (liep goed) en verhemelte was dicht.
De kleine hersenen, waren groot genoeg.
De borstkas met het hart (4 hartkamers met goed sluitende kleppen) en de hoofdslagaders (liepen de goede kant op). Alles super goed te zien met de kleuren rood en blauw!
De onderbuik met het middenrif, de maag (zat een klein beetje in), de galblaas, de beide nieren, de lever, de darmen en de blaas (was vol).
De ruggengraat (liep mooi recht en regelmatig) met het huidje eroverheen (dus geen open ruggetje).
De beentjes en armpjes (goede lengte),
handjes en voetjes (met 10 vingers en 10 teentjes).
De navelstreng met drie vaten en de placenta.
We hebben ook kunnen zien waar de navelstreng in het buikje komt en waar die aan de placenta vast zat.

Kortom, alles zit erop, erin en er aan!
Onvoorstelbaar wonderlijk gedaan!
Heer, hoe heerlijk is uw naam!
Wat wel nog een punt van aandacht is, is die placenta. Die zit namelijk aan de voorkant en dat zie je goed op deze foto. Boven het hoofd zie je een dikke massa en dat is zeker wel zo'n 5 cm extra waar tegenaan getrapt wordt. Logisch dus dat er nog vrij weinig te voelen was en is. Zeker van buitenaf zal het nu dus wel langer duren ook.
Ook ligt de placenta tot aan de baarmoedermond. Het is niet de bedoeling dat het in de weg gaat zitten tijdens de bevalling dus moet ik terugkomen voor een echo in maart. Dan gaat ze kijken hoe het er dan voor staat/ligt. Maar we kunnen er hoe dan ook niks aan veranderen. God zorgt ook voor ons in dit geval. We leggen het allemaal in Zijn Vaderhanden en vertrouwen op Hem.

7 opmerkingen:

 1. heel bijzonder dat was voor ons ook voor het eerst met die 3D

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat bijzonder zeg....in mijn tijd kon dat allemaal niet. En een placenta kan ook nog wat omhoog trekken, dat deed de mijne ook!:-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja dat zeiden ze ook bij de echo. Grote kans dat het gebeurt. Maar nu kunnen we het mooi controleren én van een echo genieten we ook weer.

   Verwijderen
 3. Inderdaad heel mooi dat ze nu zo kunnen meekijken. Dan begrijp je helemaal niet dat het dus mogelijk is om tot 24 weken abortus te kunnen plegen. Al zo echt een mens. Maar even voor de duidelijkheid: een placenta zit waar die zit, die gaat niet meer verschuiven. Behalve de baarmoeder die zal nog verder oprekken en dan kan het zijn dat de placenta op een niet zo ongunstige plek blijkt te zitten als nu lijkt. Ze kunnen tenslotte niet alles zien. Je moet het maar een doen op een ballon, je plakt daar een stikker op net boven de tuut waar je hem opblaast als je hem dan opblaast dan zul je zien wat er met die stikker gebeurd. Die blijft zitten waar die zit maar lijkt omhoog te gaan.........sorry kon het niet laten ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nooit geweten, maar goed, ik spreek over een ervaring van ruim 20 jaar geleden en ik nog een heerlijk naief voor het eerst aanstaand piepjong moedertje was! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ach en soms zouden we zo weer terug in de tijd willen he =D

   Verwijderen