vrijdag 9 september 2016

Wat er aan vooraf ging

Hallo, leuk dat je dit blog leest! Wij zijn Freddy en Joke Vermanen.
Freddy is 34 jaar en ik ben nog 33 lentes jong. Dit jaar vierden wij onze 11e trouwdag! 
Hier kan je in het kort kort ons verhaal lezen.
In 2006 is er bij mij (Joke) Endometriose ontdekt. Dat betekend dat er in mijn buik baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder is gekomen. Normaal wordt het slijmvlies in je baarmoeder afgebroken als je ongesteld wordt en raak je het zo kwijt. Maar als het buiten je baarmoeder zit, raak je het dus niet kwijt. Het gaat wel bloeden waardoor het steeds meer wordt en (in mijn geval) cystes gaat vormen in je buik en ook je eierstokken.
Ik heb inmiddels 4 operaties gehad om cystes en verklevingen weg te laten halen. Na die operaties heb ik 2 maal injecties gekregen die mij 6 maanden in de overgang zouden brengen. Hierdoor wordt de cyclus gestopt en zou de endometriose niet verder kunnen groeien. Helaas hebben die beide keren overgang niet kunnen verhelpen dat ik opnieuw klachten kreeg. Daarnaast is die overgang héél erg voor je lijf en geestelijke gezondheid en dus hebben we besloten dáár niet meer aan te beginnen.
De Endometriose brengt naast pijnklachten nog iets met zich mee: onvruchtbaarheid. Door de cystes worden de eierstokken aangetast en door het weghalen van de cystes worden ze beschadigd. Dit betekend dat er na elke operatie minder eitjes overblijven. Ook zou door de verklevingen niet altijd alles op de goede plaats zitten waardoor een eisprong dus niet gegarandeerd 'raak' is.

Gelukkig was dit in 2007 (na 2 operaties en 1 ronde overgang) wél zo en hebben we op 13 april 2008 een prachtige dochter gekregen die we Hannah hebben genoemd (dit betekend God geeft uit genade). Na haar geboorte wilden we graag opnieuw zwanger worden maar dit ging helaas niet zo snel als wij hoopten. In 2010 en 2013 ben ik opnieuw geopereerd om verklevingen en cystes weg te halen.
In 2010 werd ik ook opnieuw voor de laatste keer in de overgang gebracht.
In 2012 hebben we ook een aantal dingen bij Freddy laten testen. Bij hem bleken een aantal hormonen laag normaal te scoren. Dit is dus binnen de norm, maar wel aan de lage kant. En helaas was dit ook te zien in zijn zaad. Maar 2,5 mljn levende zaadjes waar het normaal wel 17 miljoen hoort te zijn. Maar de arts zag geen mogelijkheden om hem hiermee te helpen dus kregen we de keus: hopen op een zwangerschap mét of zónder IVF. Wij kozen niet voor IVF. Want mét of zónder IVF: God heeft IVF niet nodig om ons te geven wat Hij ons wíl geven.
Daarnaast staan we niet achter de manier waarop IVF ontwikkeld wordt en geloven we niet dat het Gods wil is dat er bevruchte eitjes (dus kinderen in wording) in een vriescel liggen te wachten en soms na lang wachten vernietigd worden.
In 2015 voelden we ons eindelijk zover dat je kon zeggen dat ons gezin gesetteld was. We hadden een prachtige dochter, een hond en een kat en een hoop liefde voor elkaar. We hebben toen langzamerhand alle babyspullen op Marktplaats gezet, want het stond onderhand wel in de weg ook. Ons leven was goed zo en we waren de koning te rijk met al 1 kind als je beseft dat de arts ons een kans van 1% gaf dat we nog eens zwanger zouden worden.

Uiteraard doet God de dingen die een mens voor onmogelijk houd! Want op 3 december 2015 mochten wij Nathan in ons gezin verwelkomen. Ook zijn naam betekend God geeft uit genade.
Hoe kan het ook anders dat God ons dit tweede wonder gaf. We zijn en waren enorm dankbaar voor dit prachtige geschenk. We konden niet verwachten dat er nog eens een wonder zou gebeuren toch? Maar een broertje of zusje voor Nathan zou betekenen dat hij niet meer de enige zou zijn in zijn 'generatie'. Tegen de tijd dat hij naar de basisschool gaat, gaat zijn grote zus naar de middelbare school. En tussen hem en zijn jongste neef zit ook al 6 jaar!
We konden er alleen maar op hopen en om bidden. Dat is dan ook precies wat we gedaan hebben.
En ook de reden dat je dit blog leest!

4 opmerkingen:

 1. Met genoegen gelezen. Wat mooi dat jullie deze cadeautjes gekregen hebben :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Janneke van Zwolle5 november 2016 om 13:54

  Wauw, ik heb je verhaal met tranen gelezen. Wat heeft de Here jullie een moeilijk maar bijzonder pad laten bewandelen! Soms zie je achteraf pas waarom dingen gaan zoals ze gaan, het doel is dan pas zichtbaar en kun je de zegen er in zien.
  Ook wij zijn 1 van de 6 stellen. Bij mij werd in 2010 PCOS geconstateerd. Aan de hormoonpillen gezeten waar ik helemaal niet op reageerde behalve depressieve gevoelens...
  Daarna hormoonspuiten dat sloeg gelukkig aan en na 3 rondes was het dan toch raak. 2 week na de geboorte van onze Thijs (Harmen MATTHIAS*Geschenk van God*)waren we 3 jaar getrouwd. Niet heel lang achteraf bekeken, maar bij zo'n groot verlangen een eeuwigheid...
  Na de geboorte kwam alles perfect opgang qua ovulatie en toen Thijs bijna 6 maanden was mocht ik spontaan zwanger raken van Robert (Egbert THEODOOR*Geschenk van God*).
  Toen mocht ik lichamelijk gezien echt even niet meer zwanger worden. Maar na 2 jaar ging het toch weer kriebelen...
  Wel (onregelmatige) ovulatie en steeds denken zwanger te zijn en te voelen, duurde het nog ruim een jaar toen er toch weer een spontane zwangerschap plaats vond! op 29-09 is onze Peter (ANNE Peter*Genadig*) geboren! #gezegend!!

  Ik wens jullie God's zegen en een goede zwangerschap toe!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je voor je uitvoerige antwoord. God is genadig, groots en vol goedertierenheid. Hij laat ons dat ook steeds weer zien als we maar weten waar we kijken moeten.
   We hebben voor Hannah en Nathan een tekst op het geboortekaartje geplaatst uit hetzelfde Bijbelboek van Jesaja. Als je het leest heeft het helemaal niks te maken met ons geluk maar beide teksten zijn een bijzonder vraag en antwoord van God en ons:
   Hannah's tekst
   Jeremia 32:27
   Zie, Ik de Here, ben de God van al wat leeft;
   Zou voor mij iets te wonderlijk zijn?
   Nathan's tekst
   Jesaja 32: 17
   Ach, Here Here, zie, Gij hebt de hemel en de aarde gemaakt door uw grote kracht en uw uitgestrekte arm; niets zou te wonderlijk zijn voor U!
   God stuurt ons leven en Hij is voor ons bijna tastbaar zo duidelijk is het. Wij geloven nog in wonderen!

   Verwijderen